Otorinolaringologie (ORL)
Otorinolaringologie sau prescurtat ORL, este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul afecţiunilor urechii, nasului, gâtului, căilor respiratorii superioare, sinusurilor.
Un diagnostic corect al afecțiunilor din sfera ORL se poate pune doar printr-o discuție cu medicul ORL și un consult de specialitate prin examinarea zonelor cu probleme. Instrumentele specifice acestei specialități medicale sunt un factor important, care implică utilizarea unor speculi auriculari, spatule linguale, oglinzi speciale etc.
Principalele simptome care ne sesizează necesitatea unui consult ORL sunt:
- sângerări nazale, alte secreții purulente
- diminuarea auzului
- dificultate la înghițire
- modificări ale vocii.
Printre cele mai comune afecțiuni pentru care pacienții se prezintă la medicul ORL sunt:
- amigdalita ( inflamarea amigdalelor palatine)
- otita ( inflamația urechii)
- sinuzita ( inflamarea mucoasei sinusoidale)
- rinita ( inflamarea mucoasei nazale).
În ceea ce privește dopurile de cerumen, una dintre neplăcerile pe care le acuză pacienții din cauza senzației de ureche înfundată, diminuarea auzului sau chiar dureri la nivelul urechii, se poate interveni prin spălături auriculare doar la indicația medicului.
Acesta este cel care poate efectua o astfel de procedură, analizând istoricul medical al pacientului și starea de sănătate din momentul consultului. Intervenția nu este dureroasă și implică introducerea unui lichid cu ajutorul seringii in conductul auditiv extern.